Vízellátás

Szivattyúválasztás a ház és a kert vízellátásához

A szivattyúk kiválasztására vonatkozó tippek és trükkök figyelembe veszik a szivattyú működését jellemző alapvető paramétereket. A cirkulációs szivattyú munkapontját a szállítómagasság (H) és a szállítandó térfogatáram (Q) szivattyú jelleggörbén megállapítható metszéspontja mutatja meg. A szállítómagasság a csővezetékek fala mentén fellépő súrlódási ellenállásból, valamint a csővezetékeket összekötő idomok okozta alaki ellenállásokból tevődik össze.

Olvasson tovább ->

Példa – Hidrofor kiválasztása családi házhoz

Az családi házak számára a hidrofór kiválasztásakor figyelembe kell venni a közüzemi és gazdasági célokra szükséges vízmennyiséget, valamint az épület legmagasabb kifolyási pontjához viszonyított magasságot, a kúttól való távolságot és a kút helyét a talajszint alatt. A hidrofort fel kell szerelni egy membrántartállyal is, amely egyfajta puffert tartalmaz, amely felhalmozza a vizet, és ezáltal csökkenti a hidrofór indulásainak számát.

Olvasson tovább ->

Példa – Áknából történő házivíz-ellátás búvárszivattyú segítségével

A következő példa szemlélteti egy családi ház fúrt kútból történi házivíz-ellátását búvárszivattyú segítségével. A példa bemutatja a megfelelő Wilo szivattyú típusának és méretének kiválasztásához szükséges alapvető kritériumok meghatározásának módjait. A szivattyú helyes megválasztásához többek között figyelembe kell venni a vízfelszín talajszint alatti elhelyezkedését, valamint a várható vízigényt és az épülettől való távolságot. Figyelembe kell venni az időnként fellépő többlet vízigényt, melyek például kerti öntözéskor léphetnek fel.

Olvasson tovább ->

Példa – Házi vízellátó rendszer búvárszivattyúval

A mély kutakból vizet szolgáltató szivattyú kiválasztásának példája bemutatja azokat az alapvető paramétereket, amelyek befolyásolják a megfelelő szivattyú kiválasztását. Különösen fontos a szükséges a kút vízhozama, valamint a vízfelület elhelyezkedése és az épülettől való távolság. Ne felejtse el figyelembe venni a vízigény növekedését, például a kert öntözésekor.

Olvasson tovább ->