Épület fűtése

Lehet-e a cirkulációs szivattyút kissé alulméretezni?

A szivattyú néhány százalékkal történő alulméretezése észrevehetetlen lesz a háztartás tagjainak komfortérzete szempontjából, ám ez megtakarítást eredményez a villamosenergia-fogyasztásban, és ezáltal a vásárlási számlákra is befolyással bír. A modern, automatizálással ellátott a fűtési rendszer, csökkenő szobahőmérséklet esetén működésre bírja a szivattyúkat, így a komfort kisvártatva újra helyreáll. Ezért az alulméretezett cirkulációs szivattyú teljesen észrevehetetlen lehet a ház lakói számára.

Olvasson tovább ->

Hová kell telepíteni a cirkulációs szivattyút?

A cirkulációs szivattyú telepítése a fűtési rendszer előremenő vagy visszatérő ágába, a hálózat- amelyben a szivattyú helyet foglal – sajátosságaitól, valamint a fűtőkazán vagy a hőcserélő követelményeitől függ. Mindegyik megoldásnak vannak előnyei és korlátai. A falra szerelt, viszonylag nagy áramlási ellenállású kazánokban a cirkulációs szivattyút alapvetően a visszatérő ágba szereljük fel , a füstgáz / víz hőcserélőbe történő belépéskor.

Olvasson tovább ->

Hogyan telepítsünk új szivattyút?

A keringető szivattyú használata a fűtési rendszerben a modern rendszerek standardjává vált. A modern rendszerekben vannak olyan vezérlőelemek, mint például a radiátorokon telepített szabványos termosztatikus szelepek. A keringetőszivattyú biztosítja a fűtési rendszer hatékony működését, az áramlási sebesség szabályozási lehetőségét, alacsony teljesítményszükségletet. Ezenkívül lehetővé teszi kisebb keresztmetszetű csővezetékek használatát, szemben a régi típusú gravitációs rendszerekkel, ahol jóval nagyobb dimenziókkal működtek a fűtési rendszerek. Nem beszélve az akkor kialakított lejtéssel rendelkező rendszerek megvalósítási nehézségeiről és igen precíz megtervezésétől.

Olvasson tovább ->

Miért használunk cirkulációs szivattyúkat a fűtéshez?

A cirkulációs szivattyú használata sokkal nagyobb lehetőségeket kínál a fűtési rendszer kibővítésére. A radiátorok elhelyezkedését ebben az esetben nem korlátozza a távolság vagy a függőleges helyzet, mint a hagyományos gravitációs rendszereknél. A keringető szivattyú lehetővé teszi a termosztatikus szelepek használatát, és így egyszerű és olcsó helyi hőmérsékletszabályozást az épület helyiségeiben.

Olvasson tovább ->

Tudta, hogy évente akár több tízezer forintot is megtakaríthat, ha régi szivattyúját kicseréli egy energiatakarékos szivattyúra?

A fűtési szezonban egy standard régi típusú szivattyú, amely gyakran túl nagy a létesítmény igényeihez képest, akár 600 kWh-t is elfogyaszt, ami több, mint egy mosógép vagy TV. Ezt gyakran nem vesszük észre, és nem a kazánházban keresünk megtakarítást! Érdemes azonban odafigyelni, és a típustábláról leolvasni a központi fűtéshez használt szivattyú teljesítményét. A szükségtelen energiafogyasztás […]

Olvasson tovább ->

Milyen típusú szivattyúkat lehet használni a központi fűtés berendezésekben?

A helyiségbéli komfortérzet elérése érdekében a legalacsonyabb üzemeltetési költségek mellett biztosítani kell a teljes fűtési rendszer megfelelő szabályozását. A szokásos megoldás a termosztatikus szelepek használata a radiátorokon. Ezen szelepek használata lehetővé teszi a radiátorokon keresztül történő felesleges térfogatáramkeringtetés elkerülését úgy, hogy ha a megfelelő hőmérséklet rendelkezésre áll a helyiségben, akkor a szelep fejében lévő termoelem közreműködésével a szelep lezárja a radiátort, így azon közeg nem áramlik keresztül. Ezt a fojtást a rendszeren a korszerű ún. “okos” szivattyúk képesek érzékelni és eszerint választják meg munkapontjukat, teljesítményüket.

Olvasson tovább ->