Hogyan telepítsünk új szivattyút?

Hogyan kezdjünk hozzá a szivattyúcseréhez?

Az elején nézzük meg a méreteket. Az új szivattyúnak azonos szerelési méretekkel, hosszal és csatlakozási átmérővel (menetes vagy karimás) kellrendelkeznie, mint az előző szivattyú. Ez megkönnyíti és felgyorsítja a telepítési munkákat. Nem mindig van elég hely a csővezeték átalakításához. Ez a helyzet akkor fordulhat elő, ha a padlófűtés-osztókba telepítik a szivattyúkat, vagy más típusú meghatározott méretű szivattyúcsoportokat.

A második rendkívül fontos tényező a szivattyú hidraulikus jellemzői. A szivattyú teljesítményétől és szállítómagasságától függ, hogy garantálja-e a melegvíz megfelelő mennyiségét a berendezésben. A paraméterek ellenőrzéséhez olvassa el az eszköztábla hidraulikus jellemzőit. Ebben a kérdésben nagy segítséget nyújt az egyes népszerű eszközök nevének és paramétereinek egységesítése. Például a piacon elérhető legtöbb szivattyú, például 25–40 vagy 25 / 1-4, hasonló hidraulikus paraméterekkel rendelkezik. A névből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a szivattyú csatlakoztatása 25 mm = 1 hüvelyk = 1″, emelőmagassága pedig legfeljebb 4 vízoszlop méter. Ha azonban nem ismeri a telepítés hosszát, ellenőrizze ezt a paramétert, és hasonlítsa össze a piacon elérhető eszközökkel. Az egy- vagy többlakásos házakban alkalmazott szivattyúk legnépszerűbb méretei 180 mm hosszúak és 1″ átmérőjű csatlakozások, azaz 25 mm-esek.

Túl alacsony lesz a térfogatáram?

Gyakori kérdés ha régi szivattyút cserélünk újra. Mindenekelőtt figyeljen a szivattyú működésének legfontosabb szempontjaira. Az, hogy mekkora áramlást generál a szivattyú, attól függ, hogy van-e fojtás az egyes áramkörökben. Ritka, hogy a szivattyú a bűnös az egyes radiátorok elégtelenségében. A döntő tényező itt a telepítés, pontosabban az egyes áramkörökön keresztüli áramlások egyensúlyának hiánya. Ebben az esetben egy nagyobb szivattyú használata sem oldja meg a problémát. Ne feledje ezt a szempontot, és először vegye fel a kapcsolatot a szerelővel, aki segít a vízkörök beállításában.

Melyik szivattyú felel meg a szabályozásnak?

Az irányelv követelményei szerint az elektronikus keringtető szivattyúknak (tömszelence nélküli) nyomásingadozási üzemmódban kell működniük, amelyre az EEI energiahatékonysági mutató értékét kiszámítják. Érdemes itt emlékezni arra, hogy a fent említett EEI-arány helyettesítette az A-G betűkkel jelölt rögzített furatú szivattyúk ismert energiaosztályait. Így a cirkulációs szivattyú EEI-arányának 0,23 alatt kell lennie. Az alacsony áramfogyasztással rendelkező szivattyúk használata megtakarítást tesz lehetővé működés közben. A szivattyú üzemideje a telepítésben általában körülbelül 7-10 év, ebben az időszakban a készülék összes költségének 80%-a működési költség, villamosenergia-fogyasztás.