Milyen típusú szivattyúkat lehet használni a központi fűtés berendezésekben?

Termosztatikus szelepek nélküli létesítményekben nehéz megvalósítani a kívánt hőkomfortot. A helyiségek felváltva történő fűtése és szellőztetése jelentős hőveszteséget okoz, ami szükségtelenül nagy villamosenergia-költségeket eredményez.

A gőz-termosztatikus szelep és az azzal együttműködő szivattyú lehetővé teszi a fűtés minimális szintre csökkentését és a kazán bekapcsolásával, vagy a napfény segítségével megtermelt hő felhasználását. Mindez csökkenti a villamosenergia-fogyasztást, és csökkenti a villamosenergia-számlákat. A szivattyúk gyakran “intelligens” módon alkalmazkodnak a telepítés változásaihoz, pl. amikor fojtószeleppel szabályozzák a radiátor vízellátását. A szivattyú termosztatikus szelepekkel ellátott rendszerekben való használata a szelepeket is megvédi a sérülésektől és megakadályozza a bosszantó zaj keltését.

Ábra: Példa egy központi fűtési rendszerre – zárt fűtési rendszer

A Wilo PICO szivattyúk időt takarítanak meg az összeszerelés és üzemeltetés során.

Jelenleg két szivattyúcsalád érhető el a magyar piacon: a standard Wilo-Yonos PICO és a prémium Wilo-Stratos PICO szivattyú. Sok közös jellemzőjük és funkciójuk van, amelyeket az alábbiakban ismertetünk. Azonban jelentős különbségekről is beszélhetünk, melynek köszönhetően a prémium változatnak hűséges felhasználói köre alakult ki.

Beállított üzemi paraméterek automatikus megőrzése áramszünet esetén

Áramkimaradás esetén, a szivattyú nem a gyári beállításokra áll, hanem visszatér az előzetes beállításokra. Ennek köszönhetően elkerüljük, hogy minden áramkimaradás után újra meg kelljen változtatnunk a szivattyú beállításait.

Forgórész beindítása hosszabb állás után

A zökkenőmentes működés érdekében a Wilo-Yonos PICO és a Wilo-Stratos PICO fontos biztonsági funkciókkal van felszerelve: beépített motorvédelem és alapértelmezett automatikus blokkoló funkció. Gyakori probléma, amely különösen ősszel, a szivattyú indítása előtt jelentkezik a forgórész beragadása a lerakódott vízkő következtében. A feloldó funkció lehetővé teszi, hogy a járókerék mindkét irányban forogjon, amíg a járókerék letisztul és a szivattyú megfelelően működik.

Automatikus szivattyú légtelenítő funkció

Az “AIR” funkció lehetővé teszi a nem kívánt levegő automatikus eltávolítását a csigaházból és a teljes berendezésből. A rendszer elindítása után a szivattyú 10 percig növeli és csökkenti a vízáram sebességét, és leüríti a levegőt a berendezésből a végére szerelt légtelenítő szelepen keresztül. Ez a funkció azért is kedvező, mert a telepítő részéről csak a bekapcsolást igényli, a többit automatikusan elvégzi.

A standard és a prémium ajánlatok összehasonlítása.

A fent leírt összes szolgáltatás vonatkozik mind a Wilo-Yonos PICO, mind a Wilo-Stratos PICO szivattyúkra. A két termék közötti fő különbség az, hogy a Wilo-Stratos PICO szivattyú prémium verzió, és számos további funkcióval van felszerelve, amelyek befolyásolják a kényelmet és a felhasználói elégedettséget.

Szempontok PREMIUM
Stratos PICO
STANDARD
Yonos PICO
Maximális kapacitás H/Q 6 m / 3,5m3/h 7,5m / 4,8 m3/h
Kijelző  LCD:

 • szabályozási módok
 • szállító magasság
 • teljesítményfelvétel [W]
 • energiafogyasztás
  villamos energia [kWh]
 • hibakód
LED:

 • LED
 • teljesítményfelvétel [W]
 • szállító magasság
 • hibakód
Alkalmazási hőmérséklettartomány +2°C-tól  110°C-ig -10°C-tól+95°C-ig
Szabályozási módok Δp-v
Δp-c
Dynamic Adapt
Δp-v
Δp-c
Csatlakozó (csonk)méret Rp 12, Rp 1, Rp 114 Rp 12, Rp 1, Rp 114
Teljesítményfelvétel (W) 3 – 40W 4 – 75W
Beépítési hossz (mm) 130 mm és 180 mm 130 mm és 180 mm
Anyag Öntöttvas Öntöttvas
Csatlakozás Wilo-csatlakozó Wilo-csatlakozó
Hőszigetelés Standard Kiegészítő felszerelés
Légtelenítő funkció AIR funkció időzítővel
10 perc elteltével a szivattyú automatikusan visszatér a beállított paraméterekhez.
AIR funkció időzítővel
10 perc elteltével a szivattyú automatikusan visszatér a beállított paraméterekhez.
Éjszakai üzem Van Nincs
Kijelző zár Van Nincs