Példa – Hidrofor kiválasztása családi házhoz

hydrofor

Vegyük a következő példát:

Hidrofor szivattyút kell választanunk, olyat amely családi házak számára egy kútból vizet szolgáltat olyan helyen, ahol a vízszint 3 m-re van a talajszinttől, és a szivattyút az alagsorba kell felszerelni 2 m-rel a földszint alatt. A legmagasabb vízelvételi pont 5 méterre van a szivattyútengely szintjétől. A kút 20 méterre van a háztól. A házban 4 ember lakik.

A leírt példában a hidrofor gyors kiszámításához az alábbi sémát alkalmazhatjuk:

  • Hgeo2= 5 m geodetikus magasságkülönbség (vagyis a szivattyú és a legmagasabb vízelvételi pont közötti szintkülönbség).
  • A szivattyú és a víz felszíne közötti szintkülönbséget (azaz Hgeo1= 3-2 = 1 m) hozzáadjuk a geodetikus magasságkülönbséget. Tehát a szükséges szállítómagasság 6 m.
  • Összeadva a veszteségeket (azaz kb. 5 m, a csővezeték hosszának 20% -a) és 20 m-t, a csővezeték hosszát, a kényelmes kiáramlás érdekében, kiszámoljuk a felszálló ág teljes magasságát, ami  H = 31 m.
  • Egy egyszintes családi ház esetén feltételezhetjük, hogy az 1-3 m3/h hidroforkapacitás teljesen lefedi a maximális vízigényt.

Például: 4-5 fős család esetén feltételezhetjük, hogy a vízigény 1,0 – 1,5 m3 / h.

Válasz:
A kívánt szivattyút a következő paraméterek alapján kell kiválasztani
Q = 1,5 m3/h
H = 31 m

A szivattyú kényelmes használatához membrántartállyal kell felszerelni – lehetőleg 50 literessel, amely kiküszöböli a szivattyú bekapcsolásakor bekövetkező nyomáslökéseket minden egyes csapnyitáskor.

A jellegmezőből kiválasztjuk a megfelelő Wilo-Jet HWJ szivattyút:

Charakterystyka hydrofora Wilo-Jet HWJ 203

Az ábra a Wilo-Jet HWJ nyomásfokozó szivattyú jelleggörbéjét mutatja, a HWJ 203-as kivetelre vonatkozóan.