Szivattyúválasztás a ház és a kert vízellátásához

Saját kútja által függetlenné válhat a közműből érkező drága víztől, és esővízzel helyettesítheti azt. A megbízható Wilo szivattyúk alkalmasak a talajvíz kiszivattyúzására és a nagyobb területek öntözésére.
Az otthon igényeinek megfelelő hidrofor kiválasztása nem nehéz feladat. Néhány alapvető szabályt figyelembe kell venni.

Mint minden szivattyú esetében, a megfelelő típus meghatározásához ismernünk kell az úgynevezett munkapontot, azaz a Q térfogatáramot (m3/h) és H szállítómagasságot (m H2O – vízoszlopméter).

Térfogatáram-Q

A szivattyú hatékonyságának számítása a vízigény ismeretében történik, feltételezve, hogy a fogyasztók használata bizonyos szabályszerűséget mutat, azaz ritka, hogy az összes csapot egyszerre nyitjuk ki és az összes tartályt egyszerre működtetjük.

Egy standard családi ház esetén feltételezhetjük, hogy az 1-3 m3/h hidroforkapacitás teljes mértékben fedezi a maximális vízigényt. Például: 4-5 fős család esetén feltételezhetjük, hogy a vízigény 1,0 – 1,5 m3/h.

Szállítómagasság-H

Az szállítómagasság a geodetikus magasságból, azaz a szivattyú és a legmagasabb vízelvételi pont közötti szintkülönbségből, a csövek belső felületén fellépő súrlódásból és az áramlási irány változásaiból adódó alaki veszteségekből áll. Abban az esetben, ha a szivattyú egy, a szivattyúnál alacsonyabban fekvő tartályból szív, a szivattyú és a vízszint közötti magasságkülönbséget, valamint a szívóvezeték hosszában elért alaki veszteségeket hozzáadják a szállítómagassághoz. Felhívjuk figyelmét, hogy az önfelszívó szivattyúk használata korlátozott. Legfeljebb 8 m mélységből képesek vizet szívni. A megfelelő nyomás fenntartásához a csapban 20 m (~2 bar) kifolyási nyomást kell hagyni, hogy optimális legyen a kiáramlás. Amikor a kút nem túl messze van a háztól, azt kell feltételezni, hogy a helyi és a lineáris veszteségek a geometriai emelési magasság 20% ​-át teszik ki.

A hidrofor szállítómagasságát az alábbi képlettel lehet kiszámítani:

H = Hgeo1 + Hgeo2 + 0,2 x(L1 + L2) + HW

Ahol:

  • Hgeo1 – szívóoldal – szintkülönbség a kút vízszintje és a szivattyú tengelye között
  • Hgeo2 – nyomóoldal – szintkülönbség  a szivattyú tengelye és a legmagasabban fekvő kifolyási pont között
  • L1 + L2 – veszteségek a csöveken (a csővezeték hosszának kb. 20% -a)
  • HW – szükséges kifolyási nyomás a csapolókon

* Hgeo1 + L1 + L2 < 8 m (az önfelszívó szivattyúk szívási mélysége legfeljebb 8 m)

A szivattyú gyakori bekapcsolásának elkerülése érdekében, amikor alacsony a vízmennyiség, érdemes a szivattyút membrános tágulási tartállyal felszerelni (a szivattyúval együtt kerül értékesítésre – ha a telepítési feltételek megengedik, legjobb egy kb. 50 l térfogatú tartályt választani).