Forróvíz cirkuláció

Manapság a folyamatos melegvíz-ellátás a zuhanyzáshoz, kézmosáshoz magától értetődő. Ha a csap kinyitása után sokáig vár a forró víz érkezésére, válasszon egy szivattyúval ellátott keringető rendszert.

A melegvíz-cirkuláció kialakítása a DIN 1988 és a D VGW W 551–553 német szabványokon és a VDI 6023 iránymutatásokon alapul. a három literre vonatkozó törvény, amely kimondja, hogy ha a csövek, szerelvények és cirkulációs csapok több mint 3 liter vizet tartalmaznak, akkor cirkulációs szivattyút kell használni a víz stagnálásának és a baktériumok szaporodásának megakadályozására!

Ezenkívül tanácsos rendszeresen (például hetente egyszer) a 70 ° C feletti hőmérsékletet biztosító rendszer termikus fertőtlenítése. A forró víz elpusztítja a baktériumokat. A beépített hőérzékelőkkel ellátott keringető szivattyúk, például a Wilo-Star-Z NOVA T, itt hasznosak, mivel automatikusan elindulnak, még éjszaka is, amikor a készüléket kikapcsolják, és a kazán automatika fertőtlenítés céljából a vízez melegíti. Az ilyen szivattyúk elősegítik a forró víz gyorsabb mozgatását, hatékonyan fertőtlenítve a rendszert.

A cirkulációs szivattyú gyakorlati kialakítása azon alapul, hogy a csővezetékben a vízkeringetés kényszerárammal történik a szivattyú járókerekének köszönhetően. Amikor a csapokból nincs vízelvétel, a keringtető szivattyú felméri a rendszert és cirkuláltatja a közeget. A víz áramoltatását a csövekben ajánlatos óránként 3-5 alkalommal cirkulációs szivattyúval megoldani. A túlzott cirkulációs áramlások növelik a szivattyú energiaköltségeit. Ez különösen a régi keringető rendszerekben a csövek vagy szerelvények elrepedésének és korróziójának kockázatával jár. Ezért ajánlott a vízmennyiség maximális sebességét 0,5 m / s alá korlátozni.